Το διαζύγιο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στρεσσογόνα γεγονότα στη ζωή μίας οικογένειας, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες στη ψυχολογική εξέλιξη και προσαρμογή των παιδιών. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των διαζυγίων, ιδίως στις προηγμένες χώρες, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η διερεύνηση των συνεπειών στα παιδιά και η προώθηση κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης. Πολλά παιδιά καταφέρνουν και ξεπερνούν αυτή την στρεσσογόνο εμπειρία, ωστόσο ένας αρκετά μεγάλος αριθμός βιώνει με επώδυνο τρόπο τουλάχιστον κάποια φάση αυτής της κατάστασης.

Περισσοτερα

Μια γενιά πριν ζούσαμε στο ρυθμό και υποφέραμε από τους ήχους των εξατμίσεων των μηχανόβιων. Σήμερα  περάσαμε στην αθόρυβη  εποχή της οθόνης . Πρόσφατες έρευνες  δείχνουν  ότι η συνεχής   έκθεση   μας σε οθόνες   αλλάζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε   και λειτουργούμε . Μερικές από αυτές   τις αλλαγές   με τις επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα    όλων μας είναι :
 
ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ
Οι αγαπητικοί της οθόνης  είναι ρηχοί ταχυαναγνώστες , σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα έρευνες   που έδιναν ψηλά ποσοστά   κατανόησης σε όσους διάβαζαν γρήγορα . Οι «οθονόβιοι» ή  screen agers ζουν  το παρόν, είναι λιγότερο εγγράμματοι κι αδυνατούν να εκτελέσουν αριθμητικές πράξεις . Σε πρόσφατα σεμινάρια ταχυανάγνωσης επιβεβαίωσα  την αδυναμία μαθητών  της Στ΄ δημοτικού , να διαβάσουν  απλά κείμενα στην ελληνική γλώσσα   με ανεκτή   ταχύτητα   και να απαντήσουν  σε εύκολες  ερωτήσεις κατανόησης .

Περισσοτερα

1.         Μάννα ,
            κυοφορήθηκα μέσα στην κοιλιά σου εννιά μήνες ,
            μεσ΄ απ΄ το αίμα σου και τους σπασμούς των σπλάχνων σου
            έπαιρνα μηνύματα φόβου, λύπης , κινδύνου, χαρά, ευχαρίστησης.
            Ζούσα με σένα μόνο κι από σένα.
            Ένιωθα τον αγώνα σου να με σηκώνεις και να με κουβαλάς.
 
2.         Μάννα,
            για όλ΄ αυτά σ΄ αγαπούσα .
            Κανέναν και τίποτα άλλο δε γνώρισα.
            Ζούσα με σένα μόνο κι από σένα.

Περισσοτερα