«Οι σημαίες και η σημαία μας»

Κάθε έθνος αποτελείται βέβαια από άτομα , τους πολίτες του. Ο κάθε πολίτης – μέλος του έθνους έχει τα προσωπικά του αισθήματα , τις προσωπικές του ιδέες . Μέσα όμως βαθιά στην προσωπικότητά του , νιώθει και κάποια αισθήματα , που είναι κοινά αισθήματα σε όλα τα μέλη του έθνους. Αυτά τα αισθήματα που τα έχουν όλοι οι ομοεθνείς και που συγκινούνται από αυτά , είναι αρετές . Όλες αυτές τις αρετές μαζί , που αποτελούν την εθνική φυσιογνωμία του έθνους , τις συμβολίζει η σημαία του .
Η σημαία λοιπόν είναι το σύμβολο της εθνικής μας φυσιογνωμίας , που δεν μπορεί να εκφραστεί με συγκεκριμένες λέξεις και χρειάζεται ένα σύμβολο .

Επειδή οι πόλεμοι , που κάνει ένα έθνος γίνονται για να σωθούν και να επικρατήσουν   αυτές οι αρετές του , γι΄ αυτό σε κάθε πόλεμο βάζουμε μπροστά τη σημαία. Με τη σημαία μπροστά , ξέρει ο κάθε στρατιώτης ότι πολεμά για να υποστηρίξει κάποιες αρετές , που είναι κοινές σε όλους τους συντρόφους του καθώς και στους άμαχους που μένουν πίσω και τους περιμένουν. Ακόμα η σημαία , που πάει μπροστά , δείχνει και στους εχθρούς γιατί τους μάχονται. Το έθνος μας με την αρχή του αγώνος για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού , μόλις είχε ελευθερώσει ένα μέρος της Πελοποννήσου , έκανε συνέλευση των αντιπροσώπων του έθνους και έβαλε τα θεμέλια της πολιτικής οργάνωσης του έθνους μας. Ένα από τα πρώτα , που αποφάσισε ήταν το εθνικό μας σύμβολο.

Ως κύριο σήμα του εθνικού μας συμβόλου, όρισαν οι πατέρες μας να είναι ο Σταυρός. Έτσι εκφράστηκε η αρετή μας να πολεμάμε μόνο για το καλό, και το καλό να είναι σύμφωνο με το ήθος του Σταυρού. Ολόκληρη η σημαία μας κυριαρχήθηκε από το σημείο του Σταυρού , ώστε όλοι να ξέρουμε ότι οι αγώνες μας , είναι αγώνες θυσίας και αυταπάρνησης , αγώνες αγάπης   και προστασίας των αδυνάτων , όχι αγώνες μήκους και εκδίκησης , όχι αγώνες υλικών συμφερόντων.

Τα χρώματα που διάλεξαν ήταν και αυτά ταιριαστά με το νόημα του Σταυρού. Ήταν το άσπρο της αθώας και άδολης καρδιάς και το γαλάζιο της ελπίδας. Αυτά τα δύο χρώματα στολίζουν την πατρίδα μας με το γαλάζιο ουρανό και τη γαλάζια θάλασσα και με το άσπρο των χιονισμένων βουνών μας και των αφρισμένων κυμάτων .

Κι επειδή οι πόλεμοί μας ήταν πράγματι όπως τους συμβολίζει η σημαία μας , δηλαδή πόλεμοι αμυντικοί κι απελευθερωτικοί , η σημαία μας , μας φέρνει στο νου μας όχι μόνο το υψηλό της νόημα αλλά και τις εθνικές μας νίκες.

Μ΄ αυτή τη σημαία οι Έλληνες στόλισαν τα σπίτια τους , όταν τελείωσε η πρώτη φάση της επανάστασης του 1821 και ιδρύθηκε το πρώτο ελεύθερο και αναγνωρισμένο ελληνικό κράτος.

Έτσι τα εθνικά ιδανικά δεν τα φέρναμε στο νου μας μόνο όταν πολεμούσαν στις μάχες , αλλά και όταν ζούσαμε την ειρηνική ζωή ,γιατί οι ίδιες αρετές τώρα μας φύλαγαν από τις διχόνοιες , τις καταχρήσεις εξουσίας , την κοινωνική αδικία.
Κι όταν ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε και τα άλλα διαμερίσματα της χώρας , μ΄ αυτή τη σημαία μπροστά μπήκαμε στην Ελληνική Θεσσαλονίκη , στην Ελληνική Καβάλα , Αλεξανδρούπολη , Γιάννενα, Μυτιλήνη , Κρήτη και στα άλλα σκλαβωμένα ως τότε κομμάτια της πατρίδας μας.

Αυτή τη σημαία   μας πρέπει και τώρα να αγαπούμε γιατί με τα βαθιά της νοήματα που συμβολίζει   και τις ηρωικές μας πράξεις , που μας θυμίζει , είναι η δυνατότερη και ευγενικότερη   δασκάλα αρετής για όλους μας και στα χρέη του πολέμου και στα χρέη της ειρήνης.

Είναι μεγάλη τιμή σε κάποιον , είτε μαθητής είναι , είτε αθλητής , είτε στρατιώτης , να κρατεί ψηλά με περηφάνια το κοντάρι της σημαίας μας και να θυμίζει μ΄ αυτό τις μεγάλες αρετές του έθνους μας. Και οι άλλοι πρέπει να θεωρούν τιμή τους ν΄ αφήσουν να τους χαϊδέψει το κεφάλι η γαλανόλευκη χάρη της . Και κρατώντας τη σημαία μας , είναι ωραίο να ψάλλομε συγχρόνως και τον Εθνικό μας ύμνο που έχει κι αυτός τα ίδια ιδανικά να μας διδάξει .

                                                                                    Άρθρο του συνεργάτη μας
 
Φιλόλογου – Συγγραφέα
                                                                                               Κωνσταντίνου Γανωτή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Τάξεων 4Schools
Για σύνδεση στη ΝΕΑ πλατφόρμα ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ - ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ πατήστε
ΕΔΩ
Δημιουργικές Εργασίες

Εδώ και αρκετά χρόνια το σχολείο μας εφαρμόζει το θεσμό των συνθετικών δημιουργικών εργασιών, στα πλαίσια της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης, υλοποιώντας κάθε διδακτικό έτος και ανά τάξη ένα σύνολο σχεδίων εργασίας (project).
Επικοινωνία
Η σχολή μας
  • Β.Μοσκόβη 6-Λεβιδίου 32
  • Κολωνός 10442 Αθήνα
  • 210 51.29.959
  • [email protected]