«Χριστουγεννιάτικο παραμύθι»

Μια φορά κι έναν καιρό , σ΄ ένα χωριό ήταν παραμονές Χριστουγέννων και οι χριστιανοί ήταν πολύ ανακατωμένοι , όπως ήταν κι ο καιρός , με βροχές , με χιόνια , ανεμοστρόβιλους και τέτοια. Κι επειδή ο καθένας μας έχει τον άγγελό του όπως και το κάθε βασίλειο και το κάθε χωριό ή πολιτεία , οι άγγελοι που είχαν τη διακονία να συμπαραστέκονται και να βοηθούν τους χριστιανούς του χωριού , ήταν κι αυτοί προβληματισμένοι και σκέφτονταν πώς θα γιορτάσουν οι άνθρωποι αυτοί τα Χριστούγεννα , γιατί ήταν φόβος να φτάσουν τα Χριστούγεννα και να περάσουν χωρίς να τα νιώσουν οι άνθρωποι . Όταν λέμε ότι ήταν ανακατεμένοι οι άνθρωποι , εννοούμε ότι άλλοι ήταν πολύ φτωχοί και άλλοι πλούσιοι , άλλοι ήταν   μαλωμένοι μεταξύ τους , άλλοι άρρωστοι κι άλλοι βρίσκονταν   ταξιδεμένοι στα ξένα .

Mαζεύτηκαν λοιπόν οι άγγελοι στη στέγη της εκκλησίας   για να σκεφτούν όλοι μαζί τι να κάνουν , για να ετοιμάσουν το χωριό για τα Χριστούγεννα. Ένας Αρχάγγελος στάθηκε ανάμεσά τους ολόλαμπρος και τους λέει : Aδελφοί μου άγγελοι , οι αγαπημένοι μας άνθρωποι έχουν σύννεφα μαύρα πάνω στη λαμπρή φύση τους. Απ΄ αυτά τα σύννεφα , άλλα έρχονται από την εσωτερική τους προαίρεση   κι άλλα από τις συντυχίες του βίου, δηλαδή από επήρειες των πονηρών δαιμόνων κατά παραχώρισιν του πανάγαθου και πάνσοφου Θεού.

Τότε ανοίγει τα αγγελικά του χείλη ένα πανέμορφο αγγελούδι και λέει :
– Ώστε , αδελφοί μου , δεν είναι δυνατόν να κάνουμε οτιδήποτε , γιατί ούτε το άγιο θέλημα του Κυρίου είναι ευλογημένο να παραβιάσουμε , ούτε την ελεύθερη συνείδηση των ανθρώπων.
– Μπορούμε όμως λέει ένα τρίτος άγγελος , να κλαίμε για τις αμαρτίες τους.
– Και να χαιρόμαστε για τις αρετές τους , συμπληρώνει ένα τέταρτος.

Τότε ένας πέμπτος άγγελος σηκώθηκε σκεφτικός και είπε : Τότε, αδελφοί μου , όσοι χριστιανοί δεν είναι φιλότιμοι , δεν θα ωφεληθούν από τη συμπαράστασή μας. Και πόσοι θα είναι οι φιλότιμοι ; Και πρώτη φορά , παιδιά μου , οι ολόλαμπροι άγγελοι φάνηκαν σκεφτικοί και απογοητευμένοι.

Σε λίγο προβαίνει ένας έβδομος άγγελος και κάνει την ερώτηση : Πώς λοιπόν αδελφοί μου, θα γιορτάσουν οι ευλογημένοι χριστιανοί τα Χριστούγεννα εν ομονοία και αγάπη μετά καθαράς καρδίας ; Και τότε ένας άγγελος   , ο όγδοος , απάντησε : Όταν και εάν το αποφασίσουν, αδελφέ μου . Οι άνθρωποι κτισθένες κατ΄ εικόνα Θεού είναι αυτεξούσιοι. Ο ένατος άγγελος τότε μίλησε και είπε : Εφόσον αδελφοί μου , ο Κύριος τα πάντα οικονομεί προς σωτηρίαν των ανθρώπων , ας δούμε εις τι συντελούν   αι έξωθεν συντυχίαι   της ζωής τους , αι επισυμβαίνουσαι εις αυτούς κατά θείαν παραχώρησιν.

Ο δέκατος άγγελος τότε παρατηρεί : Πολλούς αι θλίψεις ταπεινούς απεργάζονται .
Και όλοι καταλήγουν στην απόφαση να ευχαριστήσουν τον Κύριο για τις θλίψεις των ανθρώπων. Και προσευχήθηκαν τα αγγελικά στόματα στον Κύριο να μετριάζει τις θλίψεις    , ώστε να αυξάνει το μέγιστο ποσοστό η ταπείνωση και να ελαττώνεται επίσης στο μέγιστο ποσοστό η οδύνη.
Τότε ο Παράκλητος , για να παρηγορήσει τους αγίους αγγέλους , εισήλθε στη διάνοια και στην καρδιά του επισκόπου και με το στόμα του εδίδαξε τους ανθρώπους.
«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά , όσοι από μας σας πλανούν διδάσκοντες ότι μόνο η κακή χρήση του πλούτου είναι   αμαρτία, θα δώσουν λόγο στο Θεό . Γιατί μία μόνο χρήση   του πλούτου είναι καλή , η διανομή του στους πονεμένους αδελφούς .

Ακόμη όσοι από μας σας πλανούν λέγοντες ότι ο Θεό ς είναι μόνο πανάγαθος, κι αυτοί θα δώσουν λόγο στο Θεό . Γιατί ο Θεός είναι και δίκαιος και αυτό που κάνει πολλούς τώρα να μη το βλέπουν , είναι η μακροθυμία του Θεού. Θα έρθει όμως και θα κρίνει τον κόσμο εν δικαιοσύνη.
Και όσοι ακόμη από εμάς σας παραπλανούν λέγοντες ότι μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να φέρνουμε πριν από τον Κύριο την κρίση στη γη και να κάνουμε το έργο του αντιποιούμενοι το αξίωμα του κριτού, κι εμείς θα δώσουμε λόγο στο Θεό , δηλαδή και οι ετεροδιδάσκαλοι   και αυτοί , που πειθόμενοι γίνονται κριτές αντί του Χριστού , δηλαδή αντίχριστοι .

Και τώρα , τέκνα μου αγαπητά , ήρθε η ώρα να μακαρίσω αυτούς, που πεινούν και κρυώνουν , αυτούς που αδικούνται χωρίς να μνησικακούν , αυτούς που υβρίζονται και συκοφαντούνται χωρίς να πάψουν να ευλογούν και να ευχαριστούν. Γιατί ό,τι τους στερούν οι άνθρωποι , θα το απολαύσουν από το Θεό . Και αυτό όχι στο μέλλον μόνο μετά από την μακάρια κοίμησή τους , αλλά και τούτη τη στιγμή του πόνου και της οδύνης σταλάζει η ηδονή του Παραδείσου στις θλιβόμενες καρδιές τους και τους ειδοποιεί για τις ανταμοιβές που τους περιμένουν.

Οι ηδονές αυτές της ζωής υπάρχουν για να μας θυμίζουν ότι σ΄ αυτή τη γη έφτιαξε τον πρώτο παράδεισο ο Θεός και τον είχε γεμάτο με ηδονές χωρίς καμία θλίψη. Έτσι φαίνεται περισσότερο το παράλογο της αμαρτίας. Και οι οδύνες και οι στεναγμοί μας διδάσκουν ότι αυτός ο πρώτος Παράδεισος έγινε Κόλαση , όταν έλειψε η υπακοή στο Δημιουργό μας.

Ας δεχτούμε λοιπόν τις θλίψεις ως δίκαιες , ας δεχτούμε και τις ηδονές μ΄ ευχαριστία και ας τις μοιραστούμε με αγάπη , και τότε θα έρθει ο Κύριος και πάλι ανάμεσά μας , όπως έρχονταν   στους πρωτόπλαστους εν μέσω του Παραδείσου και θα ΄ρθει η βασιλεία Του ως εν ουρανώ και επί της γης .
Το κήρυγμα αυτό έφερε μια τάξη στις καρδιές των χριστιανών και άρχισαν να μοιράζονται την ευλογία του Θεού, οι πλουσιότεροι πρόσφερναν υλικά αγαθά στους φτωχότερους και οι φτωχοί τους ανταπέδιδαν πρόγευση τους Παραδείσου απ΄ τις καρδιές τους. Κι ευχαριστούσαν όλοι για τις ηδονές τους και για τις θλίψεις τους , αφού ήξεραν ότι όλα τα δίνει ο Θεός προς ωφέλειάν τους.

Έτσι χωρίς ν΄ αργήσουν έφτασαν και τα Χριστούγεννα , και τα κατάλαβαν τώρα. Κατάλαβαν ότι μέσα στη φάτνη της Γέννησης ήταν όλα φτωχά , φτωχότερα από τα φτωχότερα σπίτια των ανθρώπων , και το κρύο βέβαια   πολύ και η καθαριότητα   λίγη και η τροφή λίγη . Και όμως πάνω απ΄ αυτό το παχνί στάθηκε το άστρο , υμνούσαν οι άγγελοι και ακούγονταν το “Δόξα εν υψίστοις“ , μέσα σ΄ αυτό το στάβλο κατέβηκε ο Θεός κι έγινε άνθρωπος , για να κάνει τους ανθρώπους θεούς.
Και δόξασαν κι αυτοί το Θεό εν καθαρά καρδία και πέρασαν κι αυτοί καλά τα Χριστούγεννα , κι εμείς καλύτερα , εύχομαι .

                                                                                    Άρθρο του συνεργάτη μας
 
Φιλόλογου – Συγγραφέα
Κωνσταντίνου Γανωτή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Τάξεων 4Schools
Για σύνδεση στη ΝΕΑ πλατφόρμα ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ - ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ πατήστε
ΕΔΩ
Δημιουργικές Εργασίες

Εδώ και αρκετά χρόνια το σχολείο μας εφαρμόζει το θεσμό των συνθετικών δημιουργικών εργασιών, στα πλαίσια της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης, υλοποιώντας κάθε διδακτικό έτος και ανά τάξη ένα σύνολο σχεδίων εργασίας (project).
Επικοινωνία
Η σχολή μας
  • Β.Μοσκόβη 6-Λεβιδίου 32
  • Κολωνός 10442 Αθήνα
  • 210 51.29.959
  • [email protected]