Πρώτα μεγαλώνουμε εμείς οι ίδιοι

«Κύριε Νίκο, δεν ξέρω τι να κάνω με τα παιδιά μου , έχω πελαγώσει. Όσο κι αν έλεγα πως δεν θα γίνω σαν τη μητέρα μου , ακριβώς τα ίδια κάνω σε στιγμές κρίσης. Γιατί ; Μπορείτε να με βοηθήσετε;». Κάπως έτσι μπήκε ο σπόρος της Σχολής Γονέων , πριν από δέκα χρόνια. Σιγά σιγά βλάστησε , μεγάλωσε . Μαζί μ΄ αυτήν «μεγαλώναμε» συνεξελισσόμασταν κι εμείς , μέλη και εκπαιδευτής . Καρπός αυτής της πορείας το βιβλίο «Αν αγαπάτε τα παιδιά σας , αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας» (εκδ.Άγκυρα). Χρειάστηκε πρώτα από όλα να αποδεχτούμε το αυτονόητο , πως το μεγάλωμα των παιδιών μας περνάει μέσα από το «μεγάλωμα» την αυτογνωσία τη δική μας, μιας και βασική αρχή μας είναι πως ο ρόλος του γονέα εμπεριέχεται σ΄ αυτό που είσαι ως άνθρωπος. Στην πορεία μάθαμε κι άλλα : Καταργήσαμε π.χ. τον όρο «προβληματικά παιδιά». Για μας, ακόμα και η κακή, η προβληματική συμπεριφορά του παιδιού είναι ένα δώρο προς αξιοποίηση, αν «δεις» το παιδί ως «φωνή» του πλαισίου που καθρεφτίζει τη δυσλειτουργία όλου του συστήματος , μιας και τα μέλη της οικογένειας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Έτσι, αναπόφευκτα , οδηγηθήκαμε στο όλον , στο «δάσος» στην οικογένεια, κι αφήσαμε το «δέντρο» , το παιδί , ν΄ ανασάνει . Στη συνέχεια εκπαιδευτήκαμε να λύνουμε «κόμπους» να θεραπεύουμε σχέσεις κι όχι ανθρώπους , να αλλάζουμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε , να τροποποιούμε   τη δυσλειτουργική δομή , με αποτέλεσμα να ανακουφίζονται όλα τα μέλη και η οικογένεια να λειτουργεί καλύτερα.

Μπαίνουμε στη Σχολή Γονέων ως άτομα , γινόμαστε «Ομάδα» , συγκατασκευάζουμε όλοι μαζί το νόημα , το «φαγητό» , και τρεφόμαστε , φεύγοντας πάλι ως άτομα . Η μέθοδος απλή , αλλά δύσκολη : Καταθέτουμε τα βιώματα και τα συναισθήματά μας σχετικά με κάποιο ερέθισμα , π.χ. μια δυσλειτουργική οικογένεια , τα «μοιραζόμαστε» με τα άλλα μέλη   και στο τέλος , αξιοποιώντας αγωνίες και φόβους , τύψεις και ενοχές , τα «συνθέτουμε» , ακόμα κι αν είναι διαφορετικά . Βασιζόμαστε , λοιπόν,   στις ομοιότητές μας, αλλά «μεγαλώνουμε» , εμπλουτιζόμαστε από τις διαφορές μας …
    
Μια «σύνθεση» της Ομάδας μας , για να πάρετε μια ιδέα : «Είναι δύσκολο να είσαι γονέας … Τα παιδιά μου είναι ξεχωριστές οντότητες και θέλω να μάθουν   να στηρίζονται στα δικά τους πόδια. Αποφασίζω να μην είμαι το δεκανίκι τους , και να μη γίνουν κι αυτά η πατερίτσα η δική μου. Αποφασίζω σκληρή αγάπη. Αξίζουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τα παιδιά μου. Να τους επιτρέψουμε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αλλά και σε μας να συμβεί το ίδιο . Κανείς δεν ζει με ξένο νόημα …».
    
Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία , σε ένα κόσμο τόσο σύμπλοκο, εμείς αξιοποιούμε τα μόνα «όπλα» που έχουμε : τον εαυτό μας , τους Δικούς μας ανθρώπους και την Ομάδα μας , τη ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ . Όπως έλεγε η δασκάλα μας, η κ. Β.Βασιλείου : «Σχετίζομαι, άρα υπάρχω»

         Άρθρο του Ψυχολόγου κου Ν.Μαρκάκη
                          εφ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 17/4/2009
 
                          ([email protected])

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Τάξεων 4Schools
Για σύνδεση στη ΝΕΑ πλατφόρμα ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ - ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ πατήστε
ΕΔΩ
Δημιουργικές Εργασίες

Εδώ και αρκετά χρόνια το σχολείο μας εφαρμόζει το θεσμό των συνθετικών δημιουργικών εργασιών, στα πλαίσια της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης, υλοποιώντας κάθε διδακτικό έτος και ανά τάξη ένα σύνολο σχεδίων εργασίας (project).
Επικοινωνία
Η σχολή μας
  • Β.Μοσκόβη 6-Λεβιδίου 32
  • Κολωνός 10442 Αθήνα
  • 210 51.29.959
  • [email protected]